Selasa, 22 Oktober 2013

'Bayar balik' | TIKET BOLA

 Oleh Khairil S Iswan

'Bayar balik'
Sebahagian penyokong Kelantan tidak berpuas hati gagal memasuki stadium walaupun mempunyai tiket pada saingan separuh akhir di Stadium Selayang, Jumaat lalu.

FAM minta PBNP dan PBAT bereskan isu tiket separuh akhir dengan penyokong

Kuala Lumpur: Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menegaskan penyokong yang sudah membeli tiket yang tulen tetapi tidak dibenarkan memasuki stadium ketika separuh akhir pertama Piala Malaysia minggu lalu boleh mengemukakan tuntutan kepada persatuan negeri yang mengeluarkan tiket berkenaan untuk mendapatkan semula wang mereka. 

Pengerusi jawatankuasa tiket dan pintu  FAM berkata badan induk itu tidak terbabit dalam urusan mencetak dan menjual tiket pada perlawanan berkenaan kerana ia adalah tanggungjawab persatuan negeri. 

Ia tanggungjawab persatuan negeri untuk menyelesaikan masalah itu. Pada pandangan saya, jika benar penonton itu sudah membeli tiket yang tulen dan tidak dapat masuk stadium menyaksikan perlawanan berkenaan, persatuan negeri terbabit harus bertanggungjawab." Datuk S Sivasundram, Pengerusi Jawatankuasa Tiket dan Pintu FAM

“Ia tanggungjawab persatuan negeri untuk menyelesaikan masalah itu. Pada pandangan saya, jika benar penonton itu sudah membeli tiket yang tulen dan tidak dapat masuk stadium menyaksikan perlawanan berkenaan, persatuan negeri terbabit harus bertanggungjawab.

“Jadi, mereka perlu memulangkan semula wang penyokong yang membeli tiket berkenaan,” katanya dihubungi semalam.

Terdahulu, kekecohan meletus dalam perlawanan separuh akhir pertama Piala Malaysia antara Tentera dan Kelantan di Stadium Selayang Jumaat lalu apabila ramai penonton yang sudah membeli tiket tidak dibenarkan memasuki stadium menyaksikan perlawanan kerana ia sudah penuh.

Malah, kejadian itu berulang ketika perlawanan antara Pahang dan Sarawak di Stadium Darul Makmur dan lebih malang ia membabitkan peminat Sarawak yang sudah mengeluarkan perbelanjaan tinggi untuk datang ke Kuantan semata-mata untuk menyaksikan perlawanan itu. 

FAM hanya cetak tiket final saja: Sivasundram

Sivasundram berkata, pihaknya memandang serius kekecohan membabitkan isu tiket pada kedua-dua perlawanan itu dan memberi amaran kepada kedua-dua tuan rumah aksi timbal balik - Kelantan dan Sarawak - jangan sampai situasi sama berulang.

Menurutnya, pihaknya sudah meminta laporan daripada Persatuan Bola Sepak Angkatan Tentera (PBAT) dan Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) mengenai kejadian itu untuk diteliti pada mesyuarat khas.

“Ia kejadian yang memalukan dan persatuan negeri harus bertanggungjawab di sebalik kekecohan yang berlaku itu. Apa yang dikesalkan, FAM turut menjadi sasaran kemarahan penyokong sedangkan kami hanya bertanggungjawab mencetak dan menjual tiket hanya untuk aksi final.

“Kami juga harap ia tidak berlaku lagi pada separuh akhir kedua Jumaat dan Sabtu ini. Kami harap Kelantan dan Sarawak perlu bijak menangani isu limpahan penyokong dan mereka perlu faham kehadiran penonton adalah perkara nombor satu yang perlu ditekankan,” katanya.

0 Komen:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...