Khamis, 23 Disember 2010

Final Piala Suzuki 2010 | Penyokong 'bertempur' awal

Penyokong 'bertempur' awal


PENJAGA gol Felda United, Hamsani Ahmad menangkap bola walaupun diasak pemain Malaysia, Aizzaq Faris Ramlan (tengah) pada perlawanan persahabatan di Wisman FAM, Kelana Jaya semalam, yang berkesudahan Malaysia menang 2-0.KUALA LUMPUR - Perlawanan akhir pertama Piala Suzuki AFF antara Malaysia dengan Indonesia di Stadium Nasional Bukit Jalil hanya akan berlangsung pada Ahad ini, namun penyokong fanatik kedua pasukan terlebih dahulu 'bertempur' menerusi laman sosila YouTube.

Walaupun peminat kedua-dua pasukan dilihat lebih cenderung menggunakan perkataan kesat, masih ada yang memberi komen secara berhemah, bagi menyatakan sokongan kepada pasukan negara masing- masing.

'Pertempuran' itu merupakan bahang awal kehangantan pertembungan akhir yang sememangnya dinanti-nantikan oleh peminat kedua-dua negara, walaupun ada perkara yang ditulis boleh dipertikaikan.

Menurut seorang penyokong Indonesia yang menggunakan nama samaran ilenization dalamYouTube, Malaysia berjaya mara ke peringkat akhir selepas menundukkan Vietnam 2-0 di Stadium Nasional Bukit Jalil, kerana dibantu oleh peminat tempatan, yang menghalakan sinaran laser ke arah penjaga gol Vietnam, Bui Tan Truong.

Peminat Malaysia pula membalas kemaraan Indonesia ke final, hanya dibantu oleh pemain import Cristian Gonzales, yang diberi taraf warganegara.

"Apa nak bangga, guna pemain import. Lebih bangga dengan kemaraan Malaysia ke final kerana menggunakan 100 peratus pemain tempatan. Hidup Malaysia!,"katanya.

Bagaimanapun, ada juga kalangan peminat yang mengawal emosi dengan menyeru penyokong menghentikan kata-kata kesat, sebaliknya memberi sokongan atas dasarkan semangat kesukanan.

Malaysia mara ke perlawanan akhir Piala Suzuki AFF selepas menyingkirkan juara bertahan, Vietnam dengan agregat 2-0, manakala Indonesia menewaskan Filipina dengan keputusan sama.
Perlawanan akhir pertama akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil dan perlawanan timbal balik untuk menentukan pasukan manakah yang menjulang Piala Suzuki AFF akan diadakan di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta pada 29 Disember ini.

utusan

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...