Sabtu, 16 Oktober 2010

Berubah atau kita akan ketinggalanKUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib: Razak berkata rakyat perlu keluar daripada be:lenggu pemikiran dan cara bekerja yang biasa bagi menjayakan program mentransformasikan Malaysia ke arah menjadi negara berpendapatan tinggi. 

“Perubahan bukan lagi satu opsyen. Ia satu imperatif. Berubah atau kita akan ketinggalan,” kata Perdana Menteri ketika membentangkan Bajet 2011 bertemakan “Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi”, di Dewan Rakyat, semalam. 

Katanya, demi mencapai status negara maju yang diaspirasikan, rakyat Malaysia tidak boleh lagi terpenjara den:gan kelaziman. 

Najib berkata, kerajaan mahu membina :sebuah Malaysia di mana setiap orang mampu mencipta kebah:agiaan. 

“Kita mahu membina sebuah Malaysia di mana yang mengehadkan kejayaan hanyalah sejauh mana kesanggupan seseorang itu berusaha dan bekerja keras,” katanya dalam ucapannya selama satu jam 40 minit itu.: 

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata kerajaan Barisan Nasional tidak akan mengambil jalan mudah dengan menggadaikan kepentingan negara jangka panjang demi untuk populariti jangka pendek. 

Menurutnya, kerajaan tidak mahu mewariskan negara bermasalah kepada generasi akan datang. 

“Lantaran itu, rakyat perlu insaf bahawa masa depan mereka dan anak-anak adalah terlalu bernilai dan mahal harganya untuk diserahkan kepada pihak yang tidak bertanggungjawab,” kata Perdana Menteri. 

Beliau berkata, walau apapun cabaran yang mendatang, kerajaan tidak akan sekali-kali berundur dari misi mulia itu, atas keyakinan bahawa “kebenaran berpihak kepada kita dengan rekod prestasi yang cemerlang”. 

“Kita bukannya saudagar mimpi. Kita adalah parti pembina harapan yang berpijak di bumi nyata. 

“Apa yang kita capai bukanlah secara tidak sengaja, ibarat bulan jatuh ke riba, tetapi ia hasil dari perencanaan yang jelas, ketegasan pelaksanaan, perancangan yang rapi serta pengorban yang tinggi,” katanya. 

Sambil menegaskan Bajet 2011 mengambil kira keperluan semua rakyat, Najib berkata pembentangannya dimungkinkan oleh pengurusan kewangan negara yang cekap dan berhemat selama ini. 

“Wawasan saya dan rakan dalam Kabinet adalah untuk meneruskan tradisi murni membawa kemakmuran ke seluruh pelusuk dan ceruk negara. 

“Wawasan ini bukanlah sesuatu yang mustahil. Ia bukanlah pula satu impian yang kosong. Fakta dan sejarah membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional berupaya melakukannya selama puluhan tahun,” katanya. 

Najib memberi contoh bagaimana Malaysia ditransfomasi dari sebuah negara pertanian berpendatan rendah menjadi negara perindustrian moden berpendapatan sederhana tinggi.

0 Komen:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...