Khamis, 18 Jun 2015

KAPAL HILANG MT ORKIM HARMONY DITEMUI


Putrajaya: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) mengesahkan muatan minyak Petrol RON95 bernilai RM21 juta yang di bawa Kapal MT Orkim Harmony masih tidak terusik.

Timbalan Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) (Operasi) Laksamana Maritim Datuk Ahmad Puzi Ab Kahar berkata, pemilik kapal turut mengesahkan perkara sama selepas melihat kedudukan kapal dengan paras muatan ketika belayar.

Beliau berkata, pihaknya dengan kerjasama Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dalam proses berunding dengan perompak kapal berkenaan dan meminta mereka untuk menyerahkan diri.

"Setakat tengah hari tadi, kapal berkenaan dikesan berada kira-kira 200 batu nautika dari Kota Bharu, Kelantan dan 160 batu nautika dari Vietnam," katanya pada sidang media di sini, sebentar tadi.

Katanya, KD Terengganu kini sudah dapat berhubung dengan lanun yang merampas kapal berkenaan dan memintanya menyerahkan diri.

Ahmad Puzi berkata, pasukan menyelamat kini dalam peringkat perundingan dimana komunikasi pertama dengan lanun direkodkan berlaku kira-kira 12 tengah hari tadi dan komunikasi berkenaan berlangsung dengan baik dan lancar.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/58608#sthash.VVhdbTl6.dpuf

0 Komen:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...