Khamis, 18 Jun 2015

Lapan resipi emping jagung


Emping jagung antara bahan wajib setiap kali menjelang Ramadan. Bukan sekadar sebagai bahan utama untuk membuat biskut kegemaran, malah ia menjadi sajian sahur pada hari terlewat bangun.

Masih ingat lagi, antara biskut pertama yang dicuba (berdasarkan buku resipi) adalah biskut emping jagung dan ia menjadi menu tahunan menghiasi meja di ruang tamu.

Sampai ke hari ini, godaan hampir semua jenis biskut yang mengandungi emping jagung sukar ditolak apatah lagi jika ia rangup dan kurang manis.

Bersempena Ramadan kali ini, Kellog’s memperkenalkan lapan resipi biskut Kellog’s Corn Flakes edisi terhad yang bukan saja sesuai dijadikan hidangan ­menyambut tetamu pada Aidilfitri akan datang, bahkan sebagai hadiah kepada anak yatim supaya mereka juga dapat bersama-sama merasakan kemeriahan bulan mulia ini.

Pengacara program jamu selera terkenal, Jalan-jalan Cari Makan, Maria Tunku Sabri yang menjadi sebahagian daripada inisiatif ini menggalakkan pengguna mencuba lapan resipi Kellog’s ini, mengunjungi trak sampel di lokasi terpilih dan menyertai aktiviti ikrar menyumbang biskut kepada anak yatim.

Trak sampel Kellogg’s berada di bazar Ramadan, pasar raya ria dan pasar raya mulai 17 Jun hingga 10 Julai depan. Pengunjung boleh menyaksikan demonstrasi membuat kuih secara langsung oleh pakar yang menunjukkan pelbagai cara menggunakan emping jagung sama ada untuk membuat kuih atau biskut istimewa.

Menurut Pengarah Pemasaran Kellog Asia, Ted Liang, bagi rakyat negara ini baik tua atau muda, biskut menjadi makanan lazim dan juadah istimewa yang mampu memeriahkan suasana terutama pada Aidilfitri.

“Emping jagung Kellog’s adalah bahan membuat biskut yang digemari disebabkan kerangupan dan kelebihannya dari segi rasa kerana dibuat daripada jagung sebenar. Melalui lapan resipi istimewa ini, kami harap pengguna menemui cara baru untuk menikmati Kellog’s Corn Flakes, sama ada untuk sarapan, sahur atau berbuka puasa,” katanya.

Menyemarakkan kemuliaan Ramadan, pengguna boleh berkongsi rezeki dan keseronokan menikmati biskut yang lazat dengan menyertai aktiviti tandatangan untuk menyumbang kepada kanak-kanak kurang bernasib baik. Dengan setiap tandatangan yang diterima, kanak-kanak dari rumah anak yatim yang terpilih menerima biskut Kellogg’s Corn FlakesÆ untuk berbuka puasa.

Maria mengakui berasa teruja dan seronok menjadi sebahagian daripada kempen Ramadan Kellogg’s.

“Setiap kali Ramadan tiba, saya buat biskut untuk keluarga dan sentiasa mahukan yang terbaik untuk mereka. Jadi saya menggunakan bahan dan ramuan terbaik. Makanan yang baik juga patut dikongsi bersama dan supaya kita benar-benar menikmati makanan yang kita makan.

“Saya mengajak semua pengguna menyertai aktiviti tandatangan untuk menyumbangkan biskut kepada seramai mungkin kanak-kanak dengan harapan mereka turut bergembira dalam bulan mulia ini,” katanya.

Sepanjang Ramadan ini, setiap kotak Kellogg’s Corn Flakes akan memaparkan dua daripada lapan resipi biskut edisi terhad: Crunchy Kellogg’s Corn Flakes Drops, Corn Flakes Bread Fingers, Cranberry Corn Flakes Cookies, Coconut and Corn Flakes Crunch, Layered Corn Flakes Parfait, Chewy Nutty Corn Flakes Squares, Cheesy Corn Flakes Melts dan Cheesy Pandan Cake.

Orang ramai dijemput mencuba biskut Kellogg’s Corn Flakes dan membuat ikrar menghantar biskut kepada anak yatim di bazar Ramadan dari jam 4 petang hingga 8 malam antaranya di Taman Melati Gombak (17 Jun), Stadium Shah Alam (18 Jun), Danau Kota Setapak (19 Jun), Puchong Perdana (20 Jun), pasar pagi Stadium Shah Alam (21 Jun), Kelana Jaya (22 Jun), Seksyen 4 Kota Damansara (23 Jun), Taman Medan (24 Jun), Pandan Indah (25 Jun), Stesen LRT Wangsa Maju (26 Jun), Taman Cahaya Ampang (27 Jun), Seksyen U 19 Sungai Buloh (29 Jun), Taman Melawati (30 Jun).

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/58366#sthash.wYdZveYK.dpuf

0 Komen:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...