Pengikut

SEO.Blog Tips.Tutorial | Cara Pasang Breadcrumb Pada Blogspot


salam semua ..

Kali ini saya nak kongsi tips yang saya dapat dari blog http://neodmarco.blogspot.com/. Untuk kita kongsi ilmu nie bersama-sama, baca dulu .. kalau tak paham baca banyak kali sikit eik.. kalau tak paham jugak tanya balik ok. tq..



APAKAH ITU BREADCRUMB?

  • Secara ringkasnya breadcrumb adalah salah satu dari blog navigasi atau site navigation yang perlu ada pada sesebuah blog.
  • Contoh breadcrumb korang boleh lihat di blog ini (pada ruangan di atas tajuk entri ini.) Home > blog > info >S.E.O > Tips > Tutorial


APAKAH KAITANNYA BREADCRUMB DENGAN SEO?

Untuk soalan ini aku tunjukkan sedikit artikel yang didapati dari Google Search Engine Optimization Starter Guide.


  • Good practices for site navigation.
  • Use "breadcrumb" navigation - A breadcrumb is a row of internal links at the top or bottom of the page that allows visitors to quickly navigate back to a previous section or the root page.
    Many breadcrumbs have the most general page (usually the root page) as the first,left-most link and list the more specific sections out to the right.
note : klik link ini untuk membaca artikel penuh dari Google Search Engine Optimization Starter Guide. [klik sini]

Cara untuk memasang breadcrumb di blog.

  1. Pergi ke Blogger > Layout > Edit HTML
  2. Save dahulu template.
  3. Klik pada kotak Expand Widget template
  4. Cari kod ini
  5. Copy kod di bawah ini dan paste kan di bawah kod <b:if cond='data:post.title'>

    <b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
    <a href='http://namablogkorang.blogspot.com/'>Home</a> &#187;
    <b:if cond='data:post.labels'>
    <b:loop values='data:post.labels' var='label'>
    <a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a>
    <b:if cond='data:label.isLast != "true"'>,</b:if>
    </b:loop>
    &#187;
    </b:if>
    <data:post.title/>
    </b:if>





    “Gantikan tulisan berwarna hijau dengan nama blog korang.”

    Klik priview dan save kan jika tiada error.


    Sekiranya ada masalah untuk melihat kod sila [ klik sini ]
    Previous
    Next Post »

    3 Komen

    Write Komen